Camera memory card

Status
Not open for further replies.

mac

Member
Joined
15 Dec 2010
Messages
429
Going on holiday in 10 days so got camera out, it's a 6 year old Canon power shot a530 never been used much but handy in pocket. When I put new memory card in it comes up card locked what do I need to do to get it working
 
Sponsor Post - registered members do not see these adverts; click here to register, or click here to log in
R

RailUK Forums

Waldgrun

Member
Joined
13 Oct 2011
Messages
303
According to Cannon this camera takes both SD amd mmc cards.
So it's likely you are using an SD card. Which has a lock on it to unlock slide the switch on the left hand side upwards (contacts facing away from you).
 

ainsworth74

Forum Staff
Staff Member
Global Moderator
Joined
16 Nov 2009
Messages
23,581
Location
Redcar
Unlock the card, ironically enough! There will probably be a very small switch somewhere on the card (an edge most likely) flick it and try the card again.
 

mac

Member
Joined
15 Dec 2010
Messages
429
tried lock on side but nothing changes. On front of card it says hc and on back fc
 

Crossover

Established Member
Joined
4 Jun 2009
Messages
8,815
Location
Yorkshire
tried lock on side but nothing changes. On front of card it says hc and on back fc

If it is the "HC" I am thinking of, it may mean High Capacity - could it be possible that the camera doesn't support it?

How large is the card you are trying to use? Since it appears they came shipped with a 16MB card, it may not support some of the newest, largest ones
 

mac

Member
Joined
15 Dec 2010
Messages
429
If it is the "HC" I am thinking of, it may mean High Capacity - could it be possible that the camera doesn't support it?

How large is the card you are trying to use? Since it appears they came shipped with a 16MB card, it may not support some of the newest, largest ones

This sounds right I had a 1GB card in and it works fine new one is 8 which is smallest in shop. I will have to look for another 1GB Thank you
 

507 001

Established Member
Joined
3 Dec 2008
Messages
1,501
Location
Huyton
If you can find a 4gb that should work. 4gb cards are not classed as high capacity cards.
 

D365

Established Member
Joined
29 Jun 2012
Messages
8,574
The camera only supports the original SD specification. The only size that Sandisk supply in the UK is 2GB. Amazon Product Link

Regards

Bushy

Yep, that's probably the only 'traditional' SD card which you'll easily find new today. Exactly the one I have, though got it cheaper than listed there.
 

Harpers Tate

Established Member
Joined
10 May 2013
Messages
1,485
Agreed. SD cards (without HC or XC) go up to 2gb. That's probably the smallest capacity you will find currently. So that's what to buy and use. 2gb.
 
Status
Not open for further replies.

Top